Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in Belgiƫ en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

zondag 20 augustus 2017

Hacking Dallas

Gisteren ben ik naar de Commodore club geweest in Maarssen ( https://commodore.hcc.nl/ ) geweest omdat ik nog wat spullen had voor vriend Marvin en dat dat ongeveer halfweg lag voor ons beiden. Vast de eerste keer in mijn leven dat behalve mijn vrouw iemand een selfie met ondergetekende wou :-) .Beetje rondgekeken en wat kleinigheden gekocht in de club hun winkel bij wijze van steun maar ook was er iemand die zichzelf een A2500 had aangeschaft met een A2286 AT-bridgeboard in. De liefhebber in kwestie kon of wou er weinig mee doen en ik was thuis net aan prutsen met een A2088 xt bridgeboard dat ondanks het goed werkt absoluut niet wil samen werken met een 1.44mb pc-drive en heb ik het dus van hem overgenomen.

Thuisgekomen en uiteraard heeft het ding een platte batterij die helaas ingegoten zit in een zwart bakje samen met de rest van het klokcircuit ... de Dallas DS1287 RTC chip. Behalve dat hij de tijd en datum niet bijhoudt blijven ook de bios-instellingen niet bewaard. En dat is vrij vervelend want naast iedere keer de error van de batterij die defect is kan je ook iedere keer opnieuw de boel opnieuw instellen.


Je kan natuurlijk de hele chip vervangen met het nieuwere type DS12887 maar een beetje hacken vind ik ook wel leuk en 't is goedkoper. Benodigdheden naast de gebruikelijke tools voor soldeerwerk: coincell kitje dat ik van een oud pc moederbord heb gesloopt, beetje draad, hot glue pistool en een uurtje tijd. De hack staat hier beschreven: http://purpleavenger.blogspot.co.uk/2006/09/hacking-dallas-ds1287-rtc-chip.html en ik heb hem uitgevoerd terwijl de chip op het bridgeboard zat aangezien die daarop gesoldeerd is. Werkt perfect echter is er 1 minpuntje dat ik pas achteraf ben te weten gekomen wanneer ik de tijd en datum wou instellen ... de chip is niet Y2K-compliant dus je zal tevreden moet zijn met een verkeerde datum. Echter de tijd staat juist en de bios-instellingen blijven perfect bewaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten