Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in Belgiƫ en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

maandag 17 juli 2017

Acid !

Om terug te komen op een vraag die ik gisteren kreeg, zit er in een A500 een batterij die kan uitlopen ? De meesten zouden antwoorden " nee, enkel in de A500plus" ... maar dat wil even nuanceren.

Hieronder foto's van de A500plus, de enige die op zijn moederbord een batterij heeft. In dit geval ben ik ERG goed weggekomen en is er amper lekkage en werkt alles naar behoren.
Helaas worden de geheugenuitbreidingen in een gewone A500 nog al eens over het hoofd gezien. En dan vooral bij de originele Commodore A501 uitbreiding die een metalen omhulsel heeft. Openmaken en controleren is de boodschap ! Deze kunnen zo hard gaan lekken dat het door de connector met het moederbord alsnog schade veroorzaakt.

Deze twee A501's heb ik gisteren binnengekregen en zoals je kan zien is het al vijf voor twaalf. De batterijen kunnen gewoon verwijderd worden en tenzij je wil weten hoe laat het is met behulp van je 30 jaar oude A500 kan je ze gewoon weglaten. In dit geval gaat er wat schrobwerk met azijn aan te pas komen om het batterijzuur te verwijderen en dan hopen dat ze het nog doen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten