Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in Belgiƫ en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

zaterdag 11 februari 2017

The Power ! Feed the Micronik.

Voedingen ... onze voedingen zijn ondertussen wel aan vervanging toe na +/- 20 jaar en het loont de moeite ze toch eens na te meten voor ze je kostbare Amiga beschadigen. Vooral als je een bigtower van Micronik in elkaar steekt waarvan je elke drivebay en elk zorroslot hebt bezet, is het de moeite op zoek te gaan naar een moderner alternatief.

De originele voeding van een A4000 zou het al helemaal niet trekken maar ook de oude AT pcvoeding die er in stak gaf het na 5 seconden op. Ik heb dan beslist zelf een adapterkabel in elkaar te solderen voor een recentere ATX voeding van 350 watt die geen 25 jaar oud is.

Je kan kant en klare kabels kopen bij Amigakit maar omdat er in de stekker van Micronik extra aansluitingen zitten voor een fan en de frontdisplay van de towerbehuizing ben ik er zelf aan begonnen. Ik heb er voor gekozen een goedkope standaard "ATtoATX" adapterkabel te kopen op Ebay en niet de stekker rechtstreeks op de ATX voeding te solderen. Het is toch wel wat werk om het goed te doen en als de voeding er met ophoudt kan ik gewoon switchen met een nieuwe i.p.v. weer opnieuw beginnen. Hieronder de foto's van kabel die ik op Ebay heb gekocht, de kabel van Micronik en wat het uiteindelijk geworden is.


Er is wel een belangrijke opmerking: de +5v rail mag onder belasting niet onder de 4,7v gaan. Dus wanneer de kabel erg lang is zoals bij mij het geval is in de towerbehuizing, is het raadzaam de vier +5v aansluitingen van de adapterkabel samen te solderen zodat er genoeg stroom door kan. Aanvankelijk zakte hij onder belasting bij mij tot 4,45v met stabiliteitsproblemen tot gevolg.

In ieder geval als je kabel klaar is, alles goed nameten voor je ze aansluit op het moederbord ! Voor de pinout en bijhorende voltages kan je hier terecht: http://wordpress.hertell.nu/?p=186Geen opmerkingen:

Een reactie posten