Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in België en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

donderdag 25 februari 2016

Faulty Towers

Zoals reeds gezegd met Nieuwjaar ga ik elke maand eens een andere Amiga vastpakken, er staan er teveel onaangeroerd sinds ik ze heb te wachten op eens een goede poetsbeurt, een nieuwe batterij of erger ...

Bij dit exemplaar was het dus erger. Bij het lot dat ik hier heb opgepikt zat een A4000 in een Elbox Winner Tower met weer behoorlijke batterijschade. Zoals sommigen lijken te denken is een A4000 minder vatbaar voor dit probleem omdat het moederbord recht zit in de kast.... NIET DUS. Zoals je kan zien is de zone rond de batterij behoorlijk groen van de aanslag en zit het tot in het eerste geheugenslot. Een lek van een batterij van het NiCd type oxideert letterlijk via het koper van de circuitbanen zodat de oxidatie eender waar kan opduiken op het moederbord en niet enkel en alleen in de nabijheid van de batterij. In dit geval een moederbord dat amper start, crasht en maar de helft van het geïnstalleerde geheugen toont.


Ik wou dit eerst laten reviseren maar ik heb in Nederland een gereviseerd moederbord kunnen kopen zodat ik dit moederbord ga verkopen aan iemand die ze zelf kan herstellen. Na alles omgebouwd te hebben en weer een deftige laag nicotine te hebben verwijderd heb ik weer een net werkend exemplaar voor de collectie. Nicotine werkt blijkbaar een beetje als beschermlaag want achteraf bleek de behuizing weinig vergeeld terwijl dit type daar vrij gevoelig aan is. Sinds kort kleef ik nu ook achteraan een etiket met de inhoud en de laatste "onderhoudsbeurt". Eindelijk geen toestellen meer open maken om te kijken wat er inzit en niet meer twijfelen of hij het nu wel of niet deed.Geen opmerkingen:

Een reactie posten