Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in België en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

woensdag 30 december 2015

Paint it, black.

Een vervolg op mijn post i.v.m. mijn goede voornemens. Zo gezegd zo gedaan, mijn Amiga voor de maand januari van de zolder gehaald. Een Elbox Winner tower voorzien van een A1200 moederbord, Blizzard 1260 met scsi, fastata IDE controller, Cybervision3D met scandoubler en een Repulse 16bit soundcard.In April heb ik deze gekocht samen met een hoop andere spullen, thuisgekomen en op zolder gestockeerd.... en nooit aangezet. Met mijn 37 jaar nog steeds overtuigd dat alle mensen die ooit een Amiga hebben gehad niet zoals alle mensen zijn en per definitie te vertrouwen zijn en een sterke emotionele band hebben of hadden met hun homecomputer van destijds. Met andere woorden: als ze zeggen dat hij werkt geloof ik dat dan ook. Niet dus. Ik weet al langer dan vandaag dat de Amiga's die voorzien zijn van allerlei hardware-uitbreidingen na lange stilstand of transport wel eens wat problemen hebben met contacten die eens gepoetst moeten worden en dergelijke maar een ide-controller met verbrande circuits hoort daar niet bij. En om dat te weten te komen heb ik heel het ding maar uit elkaar moeten halen voor een grondige reiniging en revisie. Bergen stof, een laag nicotine en nog wat haar van één of ander huisdier horen niet echt thuis in mijn collectie.


Gelukkig heb ik hier genoeg reservespullen om wat uit te proberen en om iets werkend te krijgen want het busboard dat de A1200 van zorroslots voorziet is wel erg kieskeurig. Ondanks dat er in de handleiding staat dat de Phase5 Blizzard accelerators ondersteund worden wil het toestel niet opstarten met een Blizzard 1230 Mk-IV en ook niet met de Blizzard 1260 als er een FastAta aangesloten is. Zelfs niet met de FastAta Z-IV die speciaal gemaakt is voor de door Elbox ontworpen zorro 4 sloten op het busboard.

Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van de scsi aansluiting op de Blizzard 1260 om een harde schijf opnieuw te installeren en ondertussen werkt de Amiga zoals het hoort. Gezien ik het toestel volledig ontmanteld heb, heb ik het front in de vaatwasser gestoken en twijfel ik nu of ik het ga retrobrighten of het toestel zwart ga spuiten voor een modernere look. Ondertussen is het wel duidelijk dat retrobright geen definitieve oplossing is dus ik ben geneigd hem in het zwart uit te voeren in combinatie met een cdtv toetsenbord en een zwarte Amiga technologies muis.

Al bij al nog genoeg werk aan deze om januari door te komen. Dat gezegd zijnde: Prettig Nieuwjaar !


4 opmerkingen:

 1. Hey Simon,
  Ik ben ook van plan om enkele van m'n retro PC's te spuiten, maar vooraleer ik er aan begin, wou ik goede raad hoe je tot een goed resultaat komt. Heb jij enige ervaring ? Misschien eens een post waard op je blog ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat plastic frontpanelen betreft en andere zaken met kiertjes zoals ventilatieopeningen en waar vuiligheid zit die je moeilijk kan verwijderen kan ik absoluut de vaatwasser aanraden. Properder kan niet als voorbereiding. Als ik zover ben, ga ik zeker een post doen over het betere spuitwerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Simon,

  Je kan hem ook in de originele kleur spuiten. Een tijdje geleden zag ik een persoon die het 'Atari ST' grijs had laten namaken/mengen in een speciale plastiek verf en hier een compleet vergeelde Atari mee had bespoten. Het resultaat was echt wel prachtig. Probleem is natuurlijk wel dat je bij die modellen (of bv. ook de A500) verven niet de beste oplossing lijkt omdat je constant met je handen aan het toestenbord en de case komt. Bij zo'n tower heb je dat dus niet. Zwart oogt mss mooier, maar heeft niks met Amiga te maken, toch?

  Groeten,
  Maarten Martens

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastisch, Simon! Keep Going, Keep Boing!
  DAVID Tongeren

  BeantwoordenVerwijderen