Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in België en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

dinsdag 15 december 2015

De 144 games...

"Ranting time" ... Ik verzamel Amigaspullen en in het bijzonder games in hun originele verpakking dus reageerde ik ook op een advertentie van iemand hier in België die 144 games in de originele verpakking aanbood. Dat die 144 games geen koopje gingen zijn wist ik maar toen ik de prijs hoorde was de goesting om mijn portefeuille boven te halen al (heel) wat minder ... 40€ per spel. De theorie van de verkoper: ik heb eens op het net gekeken en er zijn games die te koop staan aan 20€, 40€ en 70€, dus ik neem het gemiddelde van 40€. Hallo dat is 5760€ en daar moet ik meer dan 2 maanden voor werken.

Ik begrijp dat er hier en daar wel een collectors item tussenzit waar een premiumprijs voor betaald gaat worden maar dan nog. Het lijkt wel dat de beginnende verzamelaar gedoemd is om of hele maandlonen uit te geven of anders wat anders te gaan verzamelen zoals postzegels of bierviltjes. En dit dankzij internet. Wat eerst een zegen was omdat bijvoorbeeld Ebay een enorme markt creëerde waar je koopwaar van heel de wereld kon bekijken terwijl je daarvoor aangewezen was de op plaatselijke koopjeskrant, is het nu een markt geworden die gemanipuleerd wordt door verkopers die maar al te graag ( en meestal onterecht ) de woorden vintage, retro en zeldzaam gebruiken. Wie nu wat wil verkopen doet nu wat "marktonderzoek" en komt terecht op een stel speculanten hun aanbiedingen en dus hebben ze bijgevolg onredelijke verwachtingen. Sorry maar daar doen we niet aan mee, dit heeft niks met verzamelen te maken wat mij betreft.

Dus het doel dat ik mezelf stel is jullie laten zien voor hoe WEINIG je aan 144 Amiga games kan geraken. Ja ik ga 144 originele Amiga games proberen aankopen, ruilen, versjacheren .... als het even kan aan een tiende van de eerder genoemde 5760€. Dat gaat niet gemakkelijk zijn want we hebben het hier over 4€ per game aan maximumbudget van 576€ en dit terwijl de games voor de Amiga hier in België amper te vinden zijn in tegenstelling tot consolegames. De Nintendo, Sega en pakweg de Playstation zijn veel meer verkocht in ons land en veel populairder vandaag. Getuige de facebookgroepen zoals die van de VRGC ( Vlaamse Retro Game Collectors ) en bijvoorbeeld de Gamer's Hive .


Maar moeilijk gaat ook dus als jullie een verzameling als de mijne op de foto hieronder willen dan is het nu tijd om mijn blog te volgen.
5 opmerkingen:

 1. Wel te begrijpen natuurlijk dat de VRGC (en vermoedelijk ook wel de Gamer's Hive) weet wat correcte prijzen zijn en deze ook in ere proberen ter houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vraag is dan, wie bepaald wat een correcte prijs is? Is een lage prijs automatisch een correcte prijs ? Ik denk nog steeds dat de wet van "vraag en aanbod" hetgeen is wat de prijs bepaald in samenwerking met die individuen die de prijzen kunstmatig de hoogte injagen. VRGC is een bewonderenswaardig initiatief waarvan er te weinig zijn maar een druppel op een hete plaat.

   Verwijderen
 2. Ik doe ook niet mee aan die flauwe kul Simon. Ik heb zopas nog 9 games gekocht, voor iets meer dan 9 euro per stuk (inc verzendkosten uit de uk). Hele coole titels zoals heimdal 1 en 2, the humans, Terminator 2, eye of the beholder 2...nu is Indiana jones and the fate of atlantis onderweg. 13 euro all in. Iets duurder, maar ook een gewilde game. Oh trouwens, terwijl iedereen opgaat in die Lucasarts hype heb ik 6 maanden geleden monkey island 1 & 2 gekocht voor respectievelijk 7 en 11 euro! Alles is mogelijk, je moet gewoon geduld hebbenen met normale mensen zaken doen. Trouwens, 140 amiga games voor 5000+ euro. Lachen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer genoeg zijn er veel die er wel aan meedoen ben ik bang. Ik kijk al eens bij dit soort verkopers hun feedback en/of verkochte artikelen tja ...

   Verwijderen
 3. Simon ik moet er nog wat hebben liggen... zal eens gaan 'zoeken'! Ik stuur ze u gratis op. Dat haalt uw stukbudget voor de rest omhoog :-)
  groetjes David 'RetroAce'
  ps
  de Amigazaak in Genk heeft het zoals bekend zeer lang vol gehouden, ook 'daarna' met de video-bewerker die op de Amiga was gebaseerd.. als je die kerel vind, die heeft altijd gezworen bij het houden van de games, tegen al het 'advies' van zijn boekhouder in. Prijzen... duh?
  Schietboomstraat 7 Genk - CASABLANCA / Avio / KRON
  op Google Maps (2009) zie je zelfs nog een achtergebleven sticker van MACRO SYSTEMS op het raam staan .. cool. Daar kocht ik (in 1993) m'n a1200 ook.

  BeantwoordenVerwijderen