Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in België en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

zondag 17 maart 2013

Enjoy The Silence

Vandaag zijn ze fluisterstil de harde schijven maar het was ooit wel anders.... gaande van fluitgeluiden, geratel tot een stevige klonk na elke schrijf of leesopdracht. En dat niet noodzakelijk in die volgorde en in alle mogelijke combinaties. Voor diegenen die hun pc of homecomputer gebruikten om te gamen met stereogeluid het minste van hun zorgen, echter voor de serieuzere computer gebruiker die zijn gedachten graag bij het programmeren wou houden, bezig was met kantoorwerk of iets dergelijks een bron van ergernis.

Terug naar de Amiga. Je kent het wel ... je hebt een A1200 of een A600 gekocht, daar zit enerzijds geen harde schijf in of anderzijds een luidruchtige oude 3.5" drive van een paar 100MB of een al even luidruchtige 2.5" drive van 40Mb of iets dergelijks uit de tijd dat de diskette nog koning was en je jezelf een rijk man mocht noemen wanneer je de trotse bezitter was van zulks een grote harde schijf .... tijden kunnen veranderen maar hoe gaan we dat hier oplossen ?

Gelukkig zijn er de Chinezen die wat in elkaar hebben gestoken voor weinig geld zodat we een Compact Flash kaartje kunnen gebruiken als harde schijf.


Wat zijn de voordelen van het compact flash kaartje tegenover je oude harde schijf ? Je kan ze overal kopen als je er dan al geen hebt rondslingeren in huis uit een oude digitale camera, ze zijn 100% geluidsloos, te verwaarlozen warmteontwikkeling, energiezuinig, schokbestendig en je toestel gaat veel sneller opstarten dan met de oude harde schijf.
Voor de prijs van de adapter moet je het ook niet laten, die vind je letterlijk voor een paar euro op Ebay en dergelijke. Voor de minder ervaren gebruiker zijn er complete setjes te koop bij de speciaalzaken zoals bij Amigakit .
Je betaald daar dan wel iets meer, maar je hebt de garantie dat het werkt en een goede uitleg. De adapters die je op Ebay kan kopen durven kwalitatief wel eens te wensen overlaten dus kijk goed naar iemand zijn feedback voor je tot aankoop overgaat. De inbouw is simpel zoals je op onderstaande foto's kan zien: oude harde schijf er uit, nieuwe er in en installeren zoals elke andere harde schijf.Nog een paar woordjes voor je aan de slag gaat:

  • de onderkant van dat printplaatje waar je de compact flash kaart opsteekt is meestal niet geïsoleerd. Op bovenstaande foto heb ik er even een post-it tussen geplaatst zodat ik geen kortsluiting kon maken met het moederbord of het metalen schild. Voor je alles weer in elkaar zet best de adapter onderaan voorzien een stukje dik karton vastgeplakt met een lijmpistool. 

  • Koop bij voorkeur moderne Compact Flash kaartjes van een goed merk zoals bijvoorbeeld Sandisk. Dus geen Chinese namaak want die worden in veel gevallen niet herkend of geven na korte tijd foutmeldingen. Voor zover ik weet is de maximum die je kan gebruiken een kaartje van 4 Gigabyte. Ruim voldoende denk ik voor de meesten.

  • Bovenstaande oplossingen kan nog voor andere toestellen dienen: een oude gamepc waar je nog je dosgames op wil spelen, laptop of eender welke computer met een IDE-aansluiting die je graag stil hebt.

Veel plezier met je 100% stille Amiga, als je tenminste nog een "noclick" utility hebt geïnstalleerd voor je diskdrive....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten