Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in België en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

zondag 6 januari 2013

Blast from the past ... A4000

De "A4000" ofwel de Commodore Amiga 4000 kwam op de markt in 1992. In 1992 waren Commodore Amiga gebruikers video aan het bewerken terwijl ik op school les kreeg op een Tulip. Een PC-kloon die "bliep bliep" geluiden maakte en beschikte over een scherm met groene tekens op een zwarte achtergrond. Jammer genoeg is de Commodore Amiga niet geworden wat vandaag bijvoorbeeld Apple is en praten we niet allemaal over Workbench i.p.v. over Windows. Weer een bewijs dat de beste technologie hebben als bedrijf geen garantie is op succes en marketing toch altijd het belangrijkste blijkt te zijn voor je product aan de man te brengen.

Dat gezegd zijnde draait nu dik 20 jaar later weer een A4000 bij me thuis. Vroeger - in jaren '90 - kon ik hem niet betalen maar met behulp van een paar oude amigafans die hun zolder hebben leeggemaakt toch dit jaar nog een mooi exemplaar kunnen bemachtigen dat van alle toeters en bellen voorzien is. Uiteraard was ook dit model niet gespaard van batterijlekken en heb ik het moederbord in de U.K. laten reviseren zodat het er weer 20 jaar tegenaan kan. Nieuwe slots voor het geheugen, nieuwe joystick- en muispoort, nieuwe audiopoort, nieuwe condensatoren, moderne klokbatterij, een paar chips vervangen en volledig gecheckt op fouten. Voor en na foto aan de linkerkant.

Na links en rechts nog wat onderdelen gesprokkeld te hebben zoals een Cyberstorm MKII 060 turbokaart met Cyberscsi uitbreiding en 128Mb geheugen, PicassoIV beeldkaart, Toccata 16Bit geluidskaart, VLABmotion, Deneb USB 2.0 controller en een DVD/CDRW combodrive en AmigaOS 3.9 te hebben geïnstalleerd is mijn verzameling weer dat beetje completer en weer een Amiga gered van de digitale schroothoop ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten