Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in Belgiƫ en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

donderdag 29 november 2012

The Finishing Touch

In navolging van mijn vorige posts i.v.m. het verwijderen van batterijzuur ga ik het hier hebben over de afwerking. Ik heb al veel gezien gaande van blanke lak / vernis tot WD40 of een gelijkaardige siliconenspray. Blanke lak zou ik ten stelligste afraden omdat u er geen idee van heeft of de bestanddelen uw moederbord niet kunnen aantasten en ook als u achteraf toch nog eens een soldeerwerkje hebt kan dit lelijk tegenslaan. Ook WD40 zou ik niet gebruiken, het oogt erg mooi wanneer je het op het moederbord aanbrengt maar elk stofdeeltje gaat er in blijven plakken. Gelukkig zijn er gespecialliseerde producten in de handel zoals bijvoorbeeld PLASTIK 70.

Maar eerst een beetje over de reiniging. Wat ik zelf doe is het moederbord ontstoffen met perslucht, als u geen compressor hebt dan kan dit ook gekocht worden in een spuitbus. Achteraf spuit ik het dan volledig in met contactspray. Dit heeft een reinigende en ontvettende werking wat belangrijk is voor de eindlaag met Plastik 70. Voor alle veiligheid heb ik de zorrosloten en andere pins van connectors afgeplakt aangezien Plastik 70 een isolerende werking heeft en dat is niet de bedoeling op plaatsen waar er wel degelijk contact moet zijn.


En voila: afgewerkt moederbord met moderne knoopcel en een nieuwe beschermlaag klaar om weer in te bouwen. Hopelijk weer goed voor nog eens 25 jaar "computeren" !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten