Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in België en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

zaterdag 10 november 2012

Amiga sluipmoordenaar ....

Een post op mijn blog voor iedereen die zijn Amiga wil preserveren voor de toekomst of voor de personen die denken " ooit haal ik hem nog eens van de zolder en dan ga ik me nog eens kostelijk amuseren zoals " in the good old days of homecomputing " .... niets is minder waar. In veel Amiga modellen zit namelijk een klokbatterij die na verloop van tijd begint uit te lopen en het moederbord al dan niet onherstelbaar zal beschadigen. Onderstaande foto's van een A2000 moederbord tonen het van ver en de close-up zegt meer dan woorden.Dat we willen vermijden dat het batterijzuur de koperen circuits wegvreet op het moederbord spreekt voor zich. De eenvoudigste oplossing - nog voor er schade is - is de batterij te verwijderen. Uw Amiga zal blijven werken maar zal enkel het uur niet meer bijhouden. Als de batterij al uitgelopen is maar de Amiga nog naar behoren werkt is het raadzaam de zone waar er batterijzuur is uitgelopen te neutraliseren door er azijn of citroenzuur op te doen en zachtjes met een tandenborstel al de zuurresten te verwijderen. Achteraf de overgebleven resten verwijderen met een vochtig doek en om alles af te werken overschilderen met blanke lak / vernis. Voor diegene die toch een werkende klok willen kan er probleemloos weer een zelfde type batterij op het moederbord gesoldeerd worden al bestaat het risico dat ook deze naar verloop van tijd weer gaat lekken. Een betere oplossing bestaat uit een klein printplaatje met een moderne batterijhouder voor een knoopcel zoals bij moderne pc-moederborden.
Deze past perfect op de plaats van de originele batterij, kan nooit meer uitlopen en is eenvoudig te verkrijgen  en te vervangen wanneer hij leeg is. Deze zijn te verkrijgen bij de meeste Amiga-gerelateerde webshops zoals bijvoorbeeld www.amikit.com . Voor de duidelijkheid zijn in volgende modellen batterijen die kunnen uitlopen terug te vinden: A500plus, A1500, A2000, A2500, A3000, A4000. Maar ook op geheugenuitbreidingen in het trapdoorslot van bijvoorbeeld een A500 of A600 kan een batterij zitten en ook op de Apollo 1240 en 1260 turbokaart zit een batterij die kan uitlopen. Kortom alle oude computerhardware die op één of andere manier het uur bijhoudt en die u niet kapot wil zien gaan is het waard open te vijzen en te controleren als u niet voor onaangename verrassingen wil staan. Mocht bijvoorbeeld ondanks alle voorzorgen dan toch uw waardevolle A4000 het niet meer doen kan u nog steeds op bijvoorbeeld Amibay liefhebbers terugvinden die voor een schappelijk bedrag alle schade kunnen herstellen ... maar daarover meer in een volgende post.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten