Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in België en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

zondag 11 november 2012

Amiga sluipmoordenaar - deel 2

Na mijn vorige post was het natuurlijk tijd om de eigen goede raad eens op te volgen en de schade die de batterij heeft veroorzaakt op het getoonde Amiga 2000 moederbord te herstellen. Dus zogezegd zo gedaan, eerst het moederbord uit de behuizing gehaald en dan met een oude tandenborstel de getroffen zone gereinigd zoals eerder beschreven.


Al wat de Amiga liet zien was een zwart scherm, meestal een probleem met de processor. Aangezien deze vlakbij de batterij ligt is de oorzaak meestal niet ver te zoeken. Onder de batterij lopen twee banen op de printplaat die ik heb uitgemeten op continuïteit met een multimeter en tegen alle verwachtingen was dit ok. Ik vermoed geluk te hebben gehad dat het lek zijn weg naar de buitenkant van het moederbord  heeft gezocht en dat niet al het zuur onder de socket van de processor is gelopen want na wat " trial and error " met een paar reserve cpu's ( handig zo een doosje met reserve ) is onderstaand resultaat bereikt:


Weer een Amiga gered van de schroothoop ! Het enige wat me nu nog rest is het moederbord de ontstoffen met perslucht en op te blinken met contactspray, een nieuwe batterij te plaatsen en de gereinigde zone rond de batterij opnieuw te verzegelen met vernis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten