Welkom op mijn Blog over mijn hobby: de Amiga Commodore homecomputer

Omdat er toch al zo weinig Nederlandstalige informatie terug te vinden is op het "wereld-wijde-web" over de Amiga Commodore homecomputer heb ik beslist een blog te starten over mijn hobby. Nieuwe toevoegingen aan mijn verzameling, herstellingen en andere relevante zaken zal ik hier trachten te documenteren in de Nederlandse taal.

Vooral dat laatste vind ik belangrijk, de eens zo grote Amiga-scene bestaande uit clubs over heel Vlaanderen met duizenden leden is nu herleid tot een handjevol liefhebbers waarvan de meeste lid zijn van de laatste Amigaclub die er nog is in België en waarvan ikzelf voorzitter ben: The Belgian Amiga Club.

Dus ik hoop dat mijn blog u motiveert om uw oude Amiga van de zolder te halen en er weer eens met aan de slag te gaan. Wat de reden ook is: nostalgie, verveling, uitgekeken op de huidige moderne speeltjes of misschien hebt u wel kinderen die u eens wat digitale geschiedenis wil bijbrengen of wil uitdagen met een wedstrijdje retrogamen ... u zal het zich niet beklagen.

Mocht u bovenstaande hebben gelezen met de gedachte of u nog iemand een plezier kan doen met die Amiga die u nog heeft staan in plaats van hem naar het containerpark te brengen ... bij deze kent u het antwoord :-)

vrijdag 26 oktober 2012

Amiga For The Masses

"Amiga For The Masses" ofwel Amiga voor iedereen ... regelmatig zie ik wel eens berichten op facebook of fora van mensen die de hun jeugdherinneringen willen ophalen maar geen Amiga meer hebben. Voor alles is een oplossing: emulatie oftewel het hercreëren van het oude computersyteem op een nieuwe, moderne machine. De meest voor de handliggende keuze is hier de Windows PC ... in de hoogdagen van weleer een "vies" woord voor de Amiga gebruiker maar vandaag bij vele ex-amiga gebruikers een normaal gegeven in de huiskamer. In veel gevallen betreft het hier mensen die weer eens die oude klassiekers op hun scherm willen toveren: Lotus, Giana Sisters, Lemmings, Double Dragon en ga zo maar verder ...

Voor zij die geen schrik krijgen wanneer ik begin over het downloaden van winuae, kickstartfiles rippen en ADF-files transferen wil ik best wel eens in detail treden maar voor diegenen die een paar tientjes kunnen en willen spenderen is er een erg kompleet totaalpakket dat de Amiga nagenoeg perfect emuleert: Amiga Forever van Cloanto. Cloanta vroeger bekend van het schitterende tekenprogramma PPAINT timmert al sinds eind jaren negentig aan dit pakket waarvan u zich de aankoop zeker niet zal beklagen.


En voor wie zich afvraagt met welke joystick hij dan zijn klassiekers moet spelen :1 opmerking: